Opleiding
Train-de-trainer: Samen zorgen voor jongeren 2025
Praktisch
- Periode: 3/06/2025 - 17/06/2025, van 9u30 - 16u00 (pauzes incl.)
- Prijs: 670 (excl. btw)
- Locatie: regio Gent
- Werkvormen: ervaringsgericht, activerend en reflecterend
- Handboeken: Waakzaam zorgen voor tieners, Ouders in nesten, Grondplan samen zorgen voor jongeren
- Deelnemers: Maximaal 16. We kiezen voor een kleine groep om voldoende interactief te kunnen werken en aan te sluiten bij de verschillende contexten
Voor wie?
Iedereen met interesse om ouderbijeenkomsten vanuit dit gedachtegoed te organseren. Ook wie op zoek is naar een kader, taal en concrete methodieken om met ouders te werken, is welkom.
Methodieken
Duidingen bij de centrale kaders en de methodieken worden afgewisseld met concrete toepassingen.
- Activerend
- Ervaringsgericht
- Reflecterend
- Demonstraties
- Gerichte observaties
Over de opleiding
Kort
Deze opleiding biedt een theoretisch kader, een houding en concrete methodieken om ouderbijeenkomsten te begeleiden. In het theoretisch kader staat het gedachtegoed van Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet (Haim Omer en team) centraal. Dit centrale gedachtegoed wordt verder uitgewerkt en ingebed tussen andere fundamenten, zoals: oplossinggsericht werken, zelfdeterminatietheorie (noden van ouders en kinderen), hechtingstheorie, systeemtheorie, sociale ontwikkelingspsychologie en neurobiologie. In deze opleiding worden de modellen beknopt gesitueerd in het geheel en wordt uitgelegd hoe deze vertaald zijn naar concrete methodieken en een eenvoudige taal om een ruime doelgroep te bereiken.
De opleiding biedt een antwoord op: 'wat maakt dat we dit doen'? en 'hoe doen we dit dan'?
Maak kennis met de praktijk
‘Samen zorgen voor jongeren’ is een praktijk die ouders (en bij uitbreiding ook andere opvoedingsverantwoordelijken) met een of meerdere jongeren samenbrengt rond alledaagse opvoeding. Het aanbod bestaat uit 5 groepsbijeenkomsten met diverse thema’s over de opvoeding van jongeren. Een goede relatie tussen ouder en kind creëren en behouden staat daarbij centraal. Tegelijk besteden we aandacht aan de noodzaak van een veilig ontwikkelingskader. Dat betekent naast aanmoedigen en stimuleren ook begrenzen. Deze praktijk wil ouders verder inspireren en concrete handvatten aanreiken om verder, op eigen, passende wijze een positie te creëren met de nodige zeggenschap en relationele nabijheid. We sluiten aan bij vragen, zorgen, behoeften, verlangens en competenties van ouders en hun ruimere omgeving.
De kwaliteit van de relatie tussen ouder en kind is een beschermende factor in het ontwikkelingstraject van de jongere en draagt bij aan een gevoel van welzijn bij beiden. Een vroegtijdig aanbod kan ingrijpendere en intensievere interventies helpen voorkomen. De praktijk vindt motiveringen in onderzoek dat duidt op het belang van de relatie (ouder-jongere) en combineert op een unieke manier inzichten uit systeemtheorie, oplossingsgericht werken, ‘nieuwe autoriteit’ (waakzame zorg), zelfdeterminatietheorie, neurobiologie, ontwikkelingspsychologie, leertheorie en gewoontetheorie.
In de ‘train de trainer’-opleiding besteden we bijzondere aandacht aan de houding van de vormingswerker. Een houding om een veilig en comfortabel emotioneel klimaat te creëren, waarbinnen ouders zich verder kunnen verbinden (of opnieuw verbinden) met de eigen mogelijkheden om het eigen denken en doen, als ouder, verder vorm te geven.
De praktijk is ontwikkeld door Sven Bussens en uitgewerkt in het handboek Waakzaam zorgen voor tieners (Bussens, 2018, 2023). Dat draaiboek bevat een gedetailleerde uitwerking van de achtergronden, doelen, structuren, methodieken, thema’s en agogische begeleiding van de bijeenkomsten.
De praktijk is opgenomen in de databank kwaliteitsvolle praktijken van Opgroeien. De praktijk is voorzien van een uitgewerkt grondplan met verdere theoretische onderbouwing en praktische info voor het opzetten en uitrollen van de praktijk. De praktijk kreeg een lovende beoordeling van de expertencommissie:
'Samen zorgen voor jongeren is een praktijk die ouders, en andere opvoedingsverantwoordelijken, met jongeren samenbrengt rond alledaagse opvoeding. De commissie beoordeelde deze praktijk als goed beschreven en theoretisch onderbouwd. Het programma is gedetailleerd en helder uitgewerkt, ondersteund door waardevol, mooi materiaal.'
Het volledige grondplan kan je hier vinden. Check: 'download'.
Kostprijs
670 euro (excl.Btw)
Na inschrijving wordt gefactureerd vanuit Kracht BV.
Inbegrepen
- Boek: Waakzaam zorgen voor tieners (auteur Sven Bussens)
- Boek: Ouders in Nesten (auteur Sven Bussens)
- Het grondplan: Samen zorgeren voor jongeren
- Versnaperingen, koffie, thee en water tijdens de opleidingsdagen
- Het certificaat dat mandateert om de praktijk conform het kwaliteitslabel aan te bieden
Data
- 3 en 4 juni 2025
- 11 en 12 juni 2025
- 17 juni 2025
Studiebelasting
Buiten de aanwezigheid op de opleidingsdagen wordt geen extra tijdsinvestering en of studietijd gevraagd.
Grondplan 'Samen zorgen voor jongere'
Doelgroep
Het aanbod richt zich tot ouders en andere opvoedingsverantwoordelijken met kinderen tussen 10 en 19 jaar die onzekerheden, vragen en spanningen ervaren in het dagelijks opvoeden van hun tiener(s). In een kleine groep komen ouders van tieners samen.
Doel
- Ouders voelen zich (opnieuw/verder) voldoende competent om antwoorden te formuleren op alledaagse opvoedingsvragen en twijfels die zich stellen bij het opvoeden van hun tiener(s);
- Ouders hebben (opnieuw) voldoende handvatten om verder te investeren in de relatie met hun kind en deze goede relatie verder te bestendigen;
- Ouders kunnen (opnieuw/verder) begrenzen met zorg voor de relatie met hun kind en dit op een voor hen comfortabele manier.
Aanpak
De ouderreeks bestaat uit vier thematische bijeenkomsten. Elke bijeenkomst duurt 2,5 uur. Het tempo van de groep primeert op de inhouden. Dat betekent dat niet in alle groepen dezelfde inhouden aan bod komen. Naargelang de vragen en behoeften, worden accenten gelegd en zullen bepaalde inhouden en technieken minder of meer aandacht krijgen.
- Pubergedrag: Aandacht voor typisch tienergedrag en het belang van een warme ouder-kindrelatie. Het typische gedrag wordt gekaderd vanuit ontwikkelingen in het brein en ontwikkelingstaken eigen aan de leeftijd.
- Autoriteit en gezag: Vanuit het gedachtegoed van Haim Omer spreken we van een (nieuwe) vorm van gezag met aandacht voor de kracht van taal.
- Waakzaam zorgen: Het ontwikkelde concept ‘Waakzaam zorgen’ wordt toegelicht. Vanuit dit model wordt onafgebroken ingezet op de ‘goede relatie’ tussen ouder en kind en de brede omgeving.
- Zorg dragen bij (toenemende) spanning: Het ontstaan, herkennen en veranderen van niet-gewenste patronen en het effect op de relatie tussen ouder en jongere komen aan bod.
Besluit commissie
'Samen zorgen voor jongeren is een praktijk die ouders, en andere opvoedingsverantwoordelijken, met jongeren samenbrengt rond alledaagse opvoeding. De commissie beoordeelde deze praktijk als goed beschreven en theoretisch onderbouwd. Het programma is gedetailleerd en helder uitgewerkt, ondersteund door waardevol, mooi materiaal. De commissie kijkt met belangstelling uit naar de verdere doorontwikkeling van deze praktijk, evenals naar de ambitie op het gebied van partnerschappen en wetenschappelijk onderzoek'.
Het volledige grondplan downloaden?
JA
Boek 'Waakzaam zorgen voor tieners'
In zijn boek 'Waakzaam zorgen voor tieners' verweeft hij de concepten tot een krachtig en bruikbaar geheel. In het boek ligt de focus op ouders en (dagelijks) opvoeden (houding). Ouders kan je hier gerust vervangen door 'opvoedingsverantwoordelijken'. Hij is opgeleid in verschillende stromingen binnen de genoemde concepten en combineert deze in afstemming met de specifieke context en andere 'nuttige theoretische kaders'. Steeds in een EN en, niet in een OF of.
Het boek bevat:
- een theoretische onderbouw,
- aandacht voor de houding en mindset,
- psycho educatie en taal om het concept over te brengen en mensen uit te nodigen in een Nvr-traject.
Dit boek richt zich naar professionelen en is opgebouwd aan de hand van vijf ouderbijeenkomsten. Het boek bevat materiaal voor meer dan 10 bijeenkomsten en nodigt de gebruiker uit om het aanbod op geheel eigen wijze tot nut te maken. Ondertussen zijn er diverse aanbieders van deze ouderbijeenkomsten in Vlaanderen en Nederland.
Boek 'Ouders in nesten'
Ouders in nesten is ontwikkeld op vraag van ouders die Sven in diverse praktijken en in het bijzonder de ouderbijeenkomsten ontmoet heeft. Het is een uitnodigend en activerend boek voor een breed publiek, met een focus op ouders en dagelijks opvoeden met zorg voor relaties. Nabijheid én begrenzen. Het kan.
Het boek sluit aan bij wat ouders reeds doen en is inspirerend van opzet. Ook hier worden de concepten vanuit de nieuwe autoriteit en oplossingsgeorienteerd werken tot een krachtig en vooral bruikbaar geheel verweven.
Tegelijk is dit boek ook een bron van inspiratie voor elke professional die samenwerkt met ouders.
'Het boek biedt handvatten en taal om complexe dingen, verstaanbaar en dus bruikbaar, te brengen.'
Opleider: Sven Bussens
Sven is intensief opgeleid in de concepten van het 'oplossingsgericht werken' en verschillende concepten binnen 'de nieuwe autoriteit en geweldloos verzet'. Hij is opgeleid door grondleggers in een internationale context, volgt ontwikkelingen van dichtbij en levert ook hier bijdragen met publicaties, workshops en lezingen. In mei 2021 heeft Sven een bijdrage geleverd op het internationaal NVR congres met als titel 'From Fear to Trust to Cooperation' New Authority & Non Violent Resistance in Human Relations and Society. (Linz, Oostenrijk)
Sven heeft 22 jaar klinische praktijkervaring in de hulpverlening, begeeft zich tot vandaag in het werkveld in diverse praktijken. Sven is ook auteur, docent aan Hogeschool Gent, psychotherapeut, ontwikkelaar, opleider, intervisor, trajectondersteuner en spreker op congressen (internationaal) en andere evenementen.
Sven is actief in de preventieve gezinsondersteuning (dagelijks opvoeden), klinische en therapeutische settings (therapie, intensieve ondersteuning), onderwijs (scholen, leerkrachten, clb-teams, NAFT-teams, leerlingbegeleiders, ondersteuners, brugfiguren, ...) en jeugdhulp (contextbegeleiders, leefgroepbegeleiders, trajectbegeleiders, consulenten, crisishulp, jeugdwerkers, opvoeders, gesloten gemeenschapsvoorzieningen, dagcentra ...)
Een aantal ontwikkelingen vanuit de combinatie oplossingsgericht werken en nieuwe autoriteit hebben vorm gekregen tijdens en vanuit samenwerkingen en gedeelde ervaringen met Idan Amiel en het New Authority Team (Tel Aviv). Ook de opleidingen van, verdiepingen en uitwisselingen met Peter Jakob (Londen) vanuit het door hem en zijn team ontwikkelde collaboratieve en gezinsgerichte model zijn een bron van blijvende inspiratie. Het werk met professionals, ouders en jongeren blijft de voornaamste bron van inspiratie.