Opleiding: de kracht van het kleine verschil - 2023
Oplossingsgericht werken
Een 12-daagse opleiding voor iedereen die samenwerkt met mensen. Voor iedereen die verbindend wil werken met een focus op samenwerken, krachten, de gewenste situatie, verandering en vooruitgang.
- Periode: 09/03/2023 - 10/11/2023, van 9u30 tot 16u30
- Prijs: 1200 (excl. btw)
- Locatie: Bergstraat 16, 9820 Merelbeke (regio: Gent)
- Werkvormen: Ervaringsgericht. Activerend en reflecterend. Praktijkgericht
- Handboek: De kracht van het kleine verschil. Auteur: Sven Bussens i.s.m. Nicole Schoofs
- Deelnemers: Maximaal 16. We kiezen voor een kleine groep om voldoende te kunnen blijven aansluiten bij de verschillende contexten, vragen en hoop (verwachtingen)
Voor wie?
Hulpverleners, begeleiders, zorgverleners, hoopverleners, contextbegeleiders, leerlingenbegeleiders, ondersteuners, Clb-medewerkers, trajectbegeleiders, NAFT-medewerkers, jongerenwerkers, facilitators, straathoekwerkers, consulenten, individuele begeleiders, groepsbegeleiders, zelfstandige adviesverstrekkers en ondersteuners, pedagogisch verantwoordelijken, coaches, studentenbegeleiders, praktijkbegeleiders, dagcentrumwerkers, contextbegeleiders, residentiële en ambulante ondersteuners, preventieve en klinische ondersteuners, ondersteuners bij crisis, deelnemers en voorzitters bij casusoverleg en situatiebesprekingen, leerling- en zorgbegeleiders, ... iedereen die met mensen werkt.
Iedereen die krachtgericht in gesprek wil gaan met medewerkers, collega's, leerlingen, kinderen, jongeren, cliënten, patiënten, gezinnen ... met een blik naar de toekomst.
Tijdens de opleiding vertalen we naar de aanwezige praktijken. Er is aandacht voor het werken met volwassenen, kinderen en jongeren en systemen.
Een beknopt overzicht van de opleiding
In deze concrete en praktijkgerichte opleiding krijg je een mindset, technieken en een theoretisch kader om je nog verder te bekwamen in het aansluiten bij krachten en mogelijkheden. We focussen op samenwerking, een gewenste richting, het mogelijk maken van verandering en volgende stappen.
We besteden aandacht aan het emotionele klimaat van het gesprek, emoties, onze grondhouding, luisterhouding en een alternatieve manier om problemen te erkennen en verkennen. Van hieruit willen we een ander soort gesprek mogelijk maken. Een gesprek met een andere taal en keuzemogelijkheden. We activeren hoop en vertrouwen, twee noodzakelijke ingrediënten om verandering mogelijk te maken.
We zetten in op het samen construeren van duurzame mogelijkheden en oplossingen. Afgestemd op onze cliënt en zijn of haar context.
De opleiding is actief en voorziet ruimte om te reflecteren en te werken vanuit eigen praktijken.
In deze basisopleiding kan je je vervolmaken als 'oplossingsgerichte practitionar'.
Een opleiding die niet alleen zuurstof brengt in onze gesprekken en onze gesprekspartners, ook bij onszelf als hulpverlener, coach en of aanbieder.
Handboek
Dit handboek is onze leidraad, gids én toolbox, inbegrepen in de opleiding.
Het handboek bevat theoretisch en uiterst praktisch materiaal om jezelf te verdiepen en jouw collega's (team) mee te nemen in de inhouden van deze opleiding.
Deelnemers getuigen van een stevig onderbouwde opleiding met praktische tools en een verfrissend effect op zichzelf als practitionar én persoon.
Het handboek bevat:
- een praktisch uitgewerkt en onderbouwd theoretisch kader
- een praktisch bruikbare en geïllustreerde mindset
- uitgebreide vragensets op een 100-tal kaarten
- uitgewerkte technieken op kaarten
- een praktische kaartenset om gesprekken met een oplossingsgerichte focus verder eigen te maken
- Een 35-tal video opnames met oplossingsgerichte gesprekken rond diverse thema's (opvoeding, relatie, pesten, depressief gedrag, verslaving, verlies aan perspectief en hoop, ...). Opnames van reflecties vanuit het perspektief van de cliënt en het perspectief van de hulpverlener bij de gesprekken.
- Uitgeschreven transcripties van de video opnames met duiding naar techniek en mindset
- In het handboek besteden we ook aandacht aan compatibele kaders zoals het contextuele kader.
Meer info vind je bij Borgerhoff & Lamberigts
Kostprijs
1250 euro (excl. 21% Btw)
Inbegrepen:
- 12 dagen opleiding, telkens van 9u30 tot 16u30 (pauzes inbegrepen)
- Het handboek van deze opleiding: 'De kracht van het kleine verschil' (auteurs: Sven Bussens en Nicole Schoofs)
- Extra opleidingsmateriaal
- Een kleine attentie
- Koffie, thee, water en versnaperingen tijdens de opleidingsdagen
Data
DEEL 1: 9 maart 2023 - 10 maart 2023
Programma: Focus op een oplossingsgerichte mindset en grondhouding
In deze tweedaagse maak je kennis met een oplossingsgerichte basishouding en krijg je handvatten om in probleemverzadigde verhalen zuurstof te blazen. Zuurstof om samen een gewenste richting te construeren. We vertrekken vanuit een oplossingsgerichte mindset en boetseren hieruit onze technieken. We voorzien in een kader en een structuur om te werken en construeren.
We duiken hier ook even in de geschiedenis en de fundamenten van het oplossingsgericht werken. We verbinden hier theorie - onderzoek en praktijk.
Deze tweedaagse geeft handvatten en een onderbouwd verhaal om vanuit samenwerking op de best mogelijke manier aan te sluiten bij de unieke mogelijkheden van de mensen waarmee we werken.
DEEL 2: 25 mei 2023 - 26 mei 2023
Programma: Focus op luisterhouding.
Naar wat luisteren we in de verhalen? Wat selecteren we en hoe bouwen we hierop verder? Hoe faciliteren we co-constructie? Hoe sluiten we aan bij de verhalen en unieke manier van samenwerken en veranderen van onze gesprekspartners, cliënten, collega's, ... ?
DEEL 3: 15 juni 2023 - 16 juni 2023
Programma: Focus op samenwerken en benutten van het verkregen mandaat
'Ik heb alles al geprobeerd' 'Ik moet eens langs komen' 'Jij zal mij toch niet kunnen helpen' 'Ik heb geen vraag en heb geen zin om rond iets te werken'
Wat met weerstand? Wat met moeilijke samenwerkingsrelaties? Wat met mensen die voortdurend 'klagen'? Wat met mensen die niet willen meewerken? Wat met mensen die voortdurend advies vragen? ... Wat met mensen die willen of verwachten dat wij alles voor hen zullen oplossen? ....
In deze tweedaagse bieden we een structuur, concrete interventies en technieken om in te zetten bij verschillende samenwerkingsrelaties die we kunnen ervaren.
DEEL 4: 7 september 2023 - 8 september 2023
Programma: Focus op oplossingsgerichte technieken
Met de mindset in het achterhoofd zoomen we in deze tweedaagse in op diverse oplossingsgerichte technieken. We besteden ruim aandacht aan de heel specifieke 'taal van oplossingen' om een ander soort gesprek mogelijk te maken. We gaan aan de slag met nuttige oplossingsgerichte vragen en technieken en koppelen deze aan onze eigen praktijken.
Denk aan:
- schaalvragen,
- nuttigheidsvragen,
- copingvragen,
- uitzonderingsvragen,
- toekomst georiënteerde vragen met o.a. wondervragen
- ... en veel meer.
Maak kennis met:
- permissief taalgebruik
- tentatief taalgebruik
- oplossingsgericht parafraseren
- ... en veel meer
DEEL 5: 12 oktober 2023 - 13 oktober 2023
Programma: Focus op oplossingsgerichte casus- en themabespreking
In deze tweedaagse focussen we op krachtgericht en verbindend bespreken van casuïstiek en situaties. We nodigen onze collega en bij uitbreiding ons team uit in een gevoel van competentie en steun. We focussen op wat onze collega nodig heeft en wat zijn of haar bruikbare sterktes zijn, de gewenste situatie, wat werkt, mogelijkheden en concrete kleine doenbare volgende stappen.
We belichten diverse technieken en handvatten. De hier aangereikte modellen en structuren zijn effectief om deze benadering verder eigen te maken en te implementeren in het team en de grotere organisatie.
We werken met casuïstiek van de deelnemers en trainer.
We bieden alternatieven voor doorgedreven probleemgerichte en -analyserende situatiebesprekingen en cliëntbesprekingen. We zetten in op elkaar versterkende besprekingen met concrete en doenbare uitkomsten.
DEEL 6: 9 november 2023 - 10 november 2023
Programma: Focus op verdieping en micro-analyses
Wat we zeggen/doen, hoe we het zeggen/doen en wanneer we het zeggen/doen heeft een invloed. Op deze dag reflecteren we op videofragmenten met oplossingsgerichte gesprekken en gaan we aan de slag met micro-analyses van gesprekken, waaronder ook eigen gesprekken. Op zoek naar wat werkt zoomen we in op de interacties. We maken zichtbaar hoe we in gesprekken samen construeren. Dit gaat niet over goed of fout, wel over: 'nog verder bewust worden'.
Trainer
Sven Bussens
Sven heeft 20 jaar klinische praktijkervaring in de hulpverlening, begeeft zich tot vandaag in het werkveld in diverse praktijken en is intensief opgeleid in oplossingsgeoriënteerde modellen. Hij blijft deze kennis ook voortdurend actualiseren en verdiepen.
Sven is ook auteur, docent aan Hogeschool Gent, psychotherapeut, ontwikkelaar, opleider, spreker op congressen (internationaal) en andere evenementen.